Vores krøllenisser synes vi selv er utrolig charmerende, og de bliver altid meget forskellige.

Forbrug til 1 krøllenise: lidt finfibret uld til hue (gerne 16-19 micron), ca. 5 g grå uld til krop, lidt hudfarvet uld til næse, pelsrest til hår/skæg, sort og hvid uld til øjne. Evt. fødder kan laves i huens farve, hudfarve eller grå uld. Evt. en træplade.

Hjælpemidler: Skabelon (2 mm foam) til nissehue, lille bambusmåtte eller bobleplast, tynd plast, lim/limpistol til montering.

Vi har også lavet 2 kit til nisserne med materialer. Find dem HER

 

Klip en skabelon til nissehuen i foam

Skabelonen skal være 11,5 cm forneden og 25 cm høj

 

 

 

Spidsen af nissehuen.

Tag en lille tot uld, gør den våd i den ene ende og tril den i bambusmåtten. Hold fingrene i samme retning som bambussen. Undgå at gøre den ene ende våd.

 

Læg uld på

Læg skabelonen på bordet og læg et tyndt lag uld på først den ene vej og derefter et lag vinkelret på. Ulden skal gå 2-3 cm ud over kanten af skabelonen og være meget tynd.

 

Sæbevand på

Hæld sæbevand på ulden, men kun indenfor skabelonen.

 

Plastik på

Læg et tyndt lag plastik over ulden og pres sæbevandet ud til kanten af skabelonen.

 

Vend

Vend hele molevitten, så plastikken kommer til at ligge nederst.

 

Fold ind og top på

Fold ulden, der ligger ud over kanterne, ind over skabelonen, og suppler med ekstra uld, hvor der mangler. 

Klar til at rulle

Når ulden slutter pønt omkring skabelonen, er den klar til at rulle.

 

Rulning

Læg et tyndt stykke plastik over nissehuen, læg den i bambusmåtten og rul forsigtigt 25 gange fra 3 sider. Tjek og vend undersiden opad og rul igen. Gentag nogle gange.

Klar til klipning

Når ulden hænger sammen og skabelonen evt. kigger ud, er huen klar til klipning.

 

Klipning

Der klippes og skabelonen listes forsigtigt ud. Ulden er meget tynd, så der arbejdes forsigtigt. Hvis der er hul, kan det lappes ved at lægge lidt uld på, gøre det vådt, lægge plastik over og gnide forsigtigt.

Fortsat rulning

Hvis der er kommet kanter, hvor skabelonens kant har været, glattes de, og huen lægges, så folden ikke kommer samme sted, og der rulles 3x25 gange. Luk op og glat kanter og gentag nogle gange. Når huen hænger godt sammen fortsættes ved at trille den forsigtigt mellem hænderne. Glat ud med jævne mellemrum og fortsæt til den er ret fast. Skyl huen, centrifuger eller tryk den tør i et håndklæde. Sæt den til tørre i den krøllede facon.

Krop

Rul/Fold en kugle af en lang tot uld. Forsøg at få den rullet fast. Dyp kuglen i en skål sæbevand, tag den op og tril den forsigtigt mellem hænderne. Når den er mere fast, kan der trilles hårdere. Til sidst formes, så den er flad i bunden. Kroppen skal filtes fast, så den holder faconen.

Næse og krop 

Når ulden er rullet/foldet sammen dyppes den i sæbevandet, og der klemmes luft ud, medens ulden er under vandet

Næse

Næsen laves som kroppen, men der bruges kun en smule uld. Den filtes helt fast.

 

Fødder

En aflang tot uld foldes sammen, så den har fodfacon (næsten firkantet). Den gøres våd og der filtes/gnides let mellem håndfladerne. Kan trilles lidt til sidst for at afrunde hjørnerne. Skal ikke filtes særlig hårdt.

Montering

Hår/skæg limes på med limpistol. Det limes på toppen af kroppen (under huen) Huen limes herpå. Næsen og fødderne limes på. Lim evt. nissen på en træplade/en sten/et stykke bark så den står bedre.Øjne kan evt. nålefiltes på, men vi synes faktisk den er sødere uden.