Tørklædefremstilling

Jeg laver tørklæder ved at forfilte dem i tørretumbleren og derefter filte færdig ved at "ælte" og kaste. Og det gælder alle slags tørklæder - nunofilt med gaze eller silke eller i ren uld. Hvis der er silke på begge sider af tørklædet skal det ind i tørretumbleren 2 gange med hver sin side opad.

Her viser jeg fremstilling af et tørklæde i rød nålefiltflor. I webshoppen kan der købes forskellige materialepakker med materialerne til bestemte tørklæder.

Til det røde tørklæde er brugt: 40 x 220 cm rødt bomuldsgaze, ca 20-25 cm rødt nålefiltflor 200 cm br, lidt orange nålefiltflor, lidt orange silke. Det kryber ikke ret meget.

Læg først polyesterfoerstof på bordet. Læg derpå gaze eller silke.Hvis stoffet er levende er det en god ide at hælde sæbevand på. Jeg bruger 1/2 dl sæbe til 1 l vand. Også hvis stoffet er krøllet kan det gøres vådt og strækkes - det er ikke nødvendigt at stryge.

Læg uld på stoffet. Her har jeg brugt rød og orange nålefiltflor og orange morbærsilke.Hæld sæbevand over og tryk luften ud af ulden evt. med et stykke plastic på.Gør et håndklæde vådt, og lav det til en pølse. Læg det i den ene ende af foerstoffet, fold foerstoffet omkring og rul sammen hen over tørklædet. Hvis der er meget vand, duppes med et tørt håndklæde, da ulden ellers nemt kan forskubbes. Pas på, at der ikke kommer folder og rul stramt sammen. Bind med bukseelastik. Pølsen skal være så våd, at det drypper fra den.Kom pølsen i tørretumbleren og lad den køre 20-30 min. Hvis der er flere ting i tørretumbleren går filtningen hurtigere, og der behøves måske kun 20 min.

Hvis man ingen tørretumbler har, kan man selv lege tørretumbler ved at komme pølsen i en plasticpose som der bindes for. Derefter løftes posen ca 50 cm op og slippes så den falder ned på bordet. Dette gentages i ca. 30 min. Drej posen så det ikke er samme  side der rammer bordet hver gang.

Tag pølsen ud og rul ud på bordet. Hvis ulden ikke er fæstnet til stoffet gives det en tur mere i tørretumbleren. Rul da sammen fra den anden ende.

Når ulden er fæstnet "æltes" tørklædet nogle min. hvorefter det glattes/strækkes ud. Gentag nogle gange - hvis det virker tørt, kommes mere sæbevand på.Når der er æltet et stykke tid, og ulden helt sikkert sidder fast kan der kastes. Tryk overskydende vand ud, så det ikke strinter. Løft tørklædet og kast det med let hånd ned mod bordet.

Kast 60-80 gange og glat tørklædet ud. Kast igen - nu med lidt større kraft. Glat. Når ulden er godt filtet sammen (stoffet bobler eller rynker) er tørklædet færdig.

Skyl det under vandhanen i lunkent vand og centrifuger det . Hæng det til tørre.Når det er helt tør, er silken mere synlig, men der kom en tysk dame og købte det inden det blev tørt!

 

   En Filtet skål

 

  Et filtet jordbærTilbage til filtevejledninger

Tilbage til forsiden